Workshop Zelf Verf Maken


Zelf schilderen is natuurlijk al hartstikke leuk. Maar wat nou als je niet alleen je schilderij helemaal zelf zou maken, maar ook de verf waarmee je schildert? Dat is wat de leerlingen gaan doen in deze workshop. Daarmee treden ze in de voetsporen van Rembrandt, de Hollandse grootmeester die bekend stond om het vakkundig mengen van zijn eigen prachtige kleuren. Want inderdaad: in die tijd waren er natuurlijk nog helemaal geen hobbywinkels. 

Opbouw workshop Zelf Verf Maken

Wat is verf eigenlijk precies? Dikke kans dat de leerlingen zich dat nog nooit afgevraagd hebben. Daarom begint de workshop met een reis door de geschiedenis van de schilderkunst en ontdekken we welke materialen schilders gebruikten om hun kunstwerken te maken in een tijd lang voordat de eerste hobbywinkel de deuren opende. Daarna gaan de leerlingen hun eigen verf maken. En dat is een stuk eenvoudiger dan je misschien zou denken. Heel veel ingrediënten heb je namelijk gewoon standaard in huis! Bijvoorbeeld eidooiers en natuurlijke pigmenten. Supertof: want zo kunnen de leerlingen wat ze geleerd hebben thuis makkelijk nog een keer overdoen. Natuurlijk gaan ze ook schilderen met hun eigen verf en buigen ze zich kritisch over het resultaat: is dit net zo goed, beter of minder goed dan fabrieksverf?

Leerdoelen

- Leerlingen leren wat verf is en hoe je het met alledaagse ingrediënten eenvoudig zelf kunt maken.

- De leerlingen ontdekken de verschillende eigenschappen die verf kan hebben door te experimenteren met hun zelfgemaakte verf en het resultaat kritisch te bekijken.

- De leerlingen leren over schildertechnieken van beroemde kunstenaars die al schilderden ver voordat je winkels had waar je al je spullen kon kopen.

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul hier school, bibliotheek, bedrijf of organisatienaam in.

Vul een datum in voor de activiteit.

Grote Broer Kunsteducatie organiseert sinds 2001 workshops, lessenseries en dagprojecten in het primair en voortgezet onderwijs. Sinds 2016 zijn we onderdeel van Kleinkunstig en richten we ons alleen nog op het primair onderwijs. Wij zijn gespecialiseerd in alle kunstdisciplines en cross-overs tussen kunst en techniek.

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;